Kastikkeet



Täältä löydät reseptejä erilaisiin kastikkeisiin, marinaadeihin, pestoihin sekä majoneeseihin ja jos et läydä niin laita viestiä niin lähetän ohjeet. 








Majoneesi ja aioli (valkosipulimajoneesi)

Ihanaa itse tehtyä majoneesia. Helppoa ja hyvää.




- 1 kananmuna
- noin 1 tkl hyvää sinappia
- ripaus suolaa, sokeria ja mustapippuria
- loraus, korkillinen etikkaa
- noin 1-1,5 dl rypsiöljyä

Aioliin samat ainekset ja 2 valkosipulinkynttä sekä sinapin voi jättää pois.

Laita kaikki aineet korkeaan , kapeaan astiaan paitsi öljy. Ota sauvasekoitin ja pyöräytä kerran aineksia ja lisää sen jälkeen öljy nauhana seokseen koko ajan sekoittaen, lisää öljyä niin kauan kunnes majoneesi on tarpeeksi paksua ja mieleistäsi. Nam




Aasialaistyylinen kastike/marinadi


  • 1dl oliiviöljyä
  • 1cm pala inkivääriä
  • 3-4 cm pala chiliä
  • puolikas salottisipuli
  • tilkka hunajaa sokeria tai makeutusainetta
  • murskattu valkosipulinkynsi
  • suolat, pippurit
Pilko ainakset aivan pieniksi paloiksi ja sekoita kaikki aineet keskenään. Tätä kastiketta voi käyttää ihan sellaisenaa, kalan, kanan ja äyriäisten kaverina. Voit myös käyttää marinoimiseen.



Sauce Veloute

Löydät enemmän tietoa sivulta Ranskalaiset peruskastikkeet ja liemet.

Yksi ranskalaisen keittiön äiti kastikkeista, vaalea roux sekä vaalea liemi. Roux on rasvan ja jauhon sekoitus, aina sama määrä molempia. Esim perus Veloute suhteet  80g rasvaa, 80g jauhoja sekä1 litra nestettä. Tätä voi sitten suhteuttaa kuinka paljon kastiketta haluaa. Peruskastikkeeseen voi lisätä eri makuja sen perusteella minkä kanssa kastike tarjoillaan.

Tässä kalan kanssa tarjottavassa kastikkeessa on:

- 1 pieni salottisipuli
jauhoja, ise käytän maissijauhoa 30g ja saman verran voita 30g, vaaleaa kuumaa nestettä noin 3-4 desiä, itse käytin kalan kanssa kalalientä. Voit käyttää kaupan kalalientä mutta paras kalaliemi tulee kun keität sen itse erilaisten kalojen rippeistä ja ruodoista. Raaka-aineet kylmään veteen ja tasainen kiehutus muutama tunti

-valkoviiniä puoli desiä
-rakuunaa
-suolaa, mustapippuria.
-loraus kermaa

  • Laita voi kattilaan, lisää pilkottu salottisipuli ja kuullota sekä kuullota myös jauhoja voissa, ei paisteta, roux jää vaalean keltaiseksi ja sen aikaa että rasva imeytyy jauhoihin. Lisää nestettä hiljalleen ja anna kastikkeen saostua muutamia kymmeniä minuutteja, sekoita tietenkin koko ajan vispilällä, lisää tarvittaessa nestettä jos kastike liian paksua. Lisäsin itse tähän kalan kanssa tarjottavaan Veloute kastikkeeseen valkoviiniä, josta kiehautin alkoholin pois.
Lisäsin myös Veloute kastikkeeseen pilkottua ranskalaista rakuunaa sekä loppuvaiheessa hieman kermaa.

Voit lisätä Veloute kastike pohjaan mieleisiä aromiaineksia, inkivääriä, valkosipulia, chiliä ja kevätsipulia jos haluat aasialaista tvistiä. Voit lisätä aromaa antavat ainekset heti alussa voin kanssa tai voin ja jauhon kanssa tai valmiiseen kastikkeeseen keittämisvaiheessa. Pekoni ja sipuli tekee hyvän säväyksen, Lopuksi kastike kannattaa siivilöidä aromia antavista aineksista jotta saat sileän kastikkeen.



Tillipesto


  • pinjansiemeniä tai mitä muita vaan pähkinöitä 0,5 dl
  • 1 dl parmesan raastetta
  • tuoretta tilliä nippu
  • mustapippuria
  • oliiviöljyä 1-1,5 dl
  • jonkun verran sitruunan raastettua kuorta, käytä luomua jos ei ole niin sitten sitruunan mehua.
Voit paahtaa pähkinöitä hetken pannulla että ne saavat väriä. Sitten kaikki ainekset tehosekoittimeen ja pyöräytä tasaiseksi tahnaksi. Lisää öljyä jos pesto liian sakeaa tai parmesaania jos liian litkua. Voit käyttää tillin sijasta basilikaa, korianteria, timjamia ym.


Jugurtti kastike
  • purkki  2dl, luonnon jugurttia tai turkkilaista jugurttia (jugurttirahka ja kermaviilikin sopii tähän kastikkeeseen)
  • ripaus suolaa
  • ripaus mustapippuria
  • puolikkaan sitruunan mehu
  • tuoreita yrttejä maun mukaan
  • murskattu valkosipulin kynsi tai kaksi
Sekoita kaikki ainekset keskenään.

Jos haluat kreikkalaistyylisen kastikkeen lisää joukkoon raastettua kurkkua, raasta kurkku ja valuta liika neste pois ensin siivilässä.




Kylmä basilikakastike
  • 1 ruukku basilikaa
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 2dl hyvää oliiviöljyä
  • pähkinöitä, mitä itse haluat, n. kourallinen (pieni kourallinen)
  • suolaa, mustapippuria 
  • 2 rkl raastettua parmesaania

Paista valkosipuli ja basilika oliiviöljyssä pehmeäksi. Mittaa tehosekoittimeen kaikki ainekset ja pyöräytä kunnolla että kastikkeesta tulee tasaista, lisää tarvittaessa tilkka vettä. tai oliiviöljyä, sattumiakin voi jäädä kastikkeeseen, ei haittaa. Voit myös lämmittää kastiketta ennen tarjoilua.





Lämmin Basilika Rucola kastike

- oliiviöljyä
- 1-2 valkosipulinkynttä
- kana tai kasvislientä
-majoneesia
-suolaa, mustapippuria

Laita kattilaan oliiviöljyä noin 3 rkl, lisää pilkottu valkosipuli, kuullota hetki. lisää basilikaa noin 20 lehteä ja rucolaa iso kourallinen, rucolaa enemmän kuin basilikaa. Anna hetken kuullottua kevyesti. Anna seoksen jäähtyä ja kaada erilliseen astiaan ja lisää noin 1-1.5 dl kana tai kasvislientä, soseuta sauvasekoittimella aivan hienoksi kastikkeeksi, lisää oliiviöljyä noin .05 dl koko ajan sekoittaen sauvasekoittimella, ohuena norona oliiviöljy. Laita seos takaisin kattilaan, sekoita aivan miedolla lämmöllä ja lisää 2 rkl majoneesia kastikkeeseen, sauvasekoittimella voit sekoittaa kastikkeen sekaisin, anna miedolla lämmöllä hetken kiehahataa, kastike ei saa olla liian paksua vaan juoksevaa. Sopii kalalle, äyriäisille, lihalle ja kanalle. Nam !!



Punaviinikastike a´la Minna


Punaviinikastike sopii riistalle, naudalle, lampaalle, kanalle.


  • pala palsternakkaa (tai selleriä)
  • pala porkkanaa
  • pieni sipuli
  • tuoretta timjamia
  • 1 valkosipuli
  • 4 kirsikkatomaattia
  • 1-2 laakerinlehteä
  • 1 rkl voita
  • 2dl lihalientä
  • 2dl punaviiniä
  • 1 rkl tomaattipyreetä
  • mustapippuria ja suolaa tarvittaessa
Kuumenna kattila, lisää voi ja pilko kasvikset kattilaan, kuullota kasvikset nopeasti sekä tomaattipyree ja lisää laakerinlehdet sekä noin 2 dl vahvaa lihalientä ja punaviini, keitä kasaan noin 20 minuuttia, niin että kastike saostuu, paksuuntuu, redusoituu. Siivilöi liemi toiseen kattilaan ja tarkista maku, voit lisätä halutessasi voita mutta älä enää kiehauta lientä voin lisäämisen jälkeen. Jos liemi tuntuu liian vetiseltä niin lisää sekaan maizenaa pakkauksen ohjeen mukaan. Hyvän säväyksen kastikkeelle antaa muutama tippa tummaa balsami kastiketta.




Kylmä tonnikalakastike
  • sitruunanmehua puolikas sitruuna
  • 1 valkosipuli
  • maustamatonta jugurttia noin desi tai jugurttirahkaa
  • smetanaa tai ranskankermaa vähän vähemmän kuin desi, sopivasti
  • suolaa, pippuria
  • tonnikalapurkki vedessä
  • oliiviöljy noin puoli desiä
Vaihtoehtoina voit lisätä 10 kaprista tai muutaman anjovis fileen seokseen mukaan.

Laita kaikki ainekset monitoimikoneeseen tai blenderiin ja sekoita tasaiseksi kauniiksi kastikkeeksi. Sopii erittäin hyvin kasvisten, kalan, possun, naudan sekä vasikan kanssa.

Kuvassa kylmä tonnikalakastike paistetun tomaatin ja valkosipulin kanssa.





Valkoviini voikastike, Beurre Blanc


Tämä on ihanan pikantti kastike monelle herkulle, kalalle, kanalle, possulle ja kasviksille.

  • 1/2 keltasipuli tai 1 salottisipuli
  • tuoretta basilikaa ja rucolaa
  • valkoviiniä 2 dl
  • kasvisrasvakermaa, suosin 3 juuston kermaa 2dl
  • voita 2 rkl, suolaa
  • pari pisaraa sitruunanmehua
Laita ruokalusikallinen voita kasariin, lisää pilkotut sipulit, kuullota hetken sipuleita, ei tarvitse paistaa, vain pehmittää, lisää valkoviini. Keitä viiniä 10 minuuttia niin että alkoholi haihtuu ja nesteen määrä hieman pienenee, lisää kerma ja keitä hetki. Sammuta liesi, lisää loput voit ja suola ja sitruuna, maista. Jos haluat sipulit pois kastikkeesta voit siivilöidä kastikkeen ennenkuin lisäät kerman.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 Hei kaikille!! www.dmkdesignminnakokko.com Nyt on uutta: DMK Design Minna Kokko, on avannut jälleen ovensa nettikaupan muodossa. Laadukkait...